KunstOer 2024 op  19 en 20 mei

Marc Deeleman.jpg

KunstOer is een driedaags evenement in Winterswijk waar erfgoed, kunst en de natuur prachtig samenkomen. Dit jaar zijn er 10 bijzondere erfgoedlocaties te bezoeken waar 11 kunstenaars hun werk tentoonstellen. De synagoge is een van die locaties.

Binnen in de synagoge zijn de wandkleden van Saskia Weishut-Snapper.

In haar werk laat Saskia zich leiden door haar scheppingsdrang en haar fantasie. Door gevoelens, sferen, ritmes en lijnenspel. Haar enorme collectie textiele materialen en haar naaimachine doen de rest. Haar werk is te bewonderen op 19 en 20 mei.

Buiten in de tuin zijn de beelden van Marc Deeleman

Marc is op jonge leeftijd al vertrouwd met het ambacht van bronsgieten, Na de middelbare school besluit hij op zijn 30ste terug te keren naar de gieterij van zijn vader. Sinds 2011 ben is Marc  geleidelijk overgestapt  op cortenstaal. U kunt de kunstwerken van Marc in de tuin van de synagoge bekijken.

Het sjoeltje boven2002-2.jpg

Bijzondere voorstelling van theatervoorstelling op zondag 26 mei                                               ‘Een botsing met het verleden’

foto DVE - Creditds Anne  Posthuma.JPG

De synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk vormt zondagmiddag 26 mei de speelvloer voor een bijzondere theatervoorstelling. Om 16 uur wordt het stuk ‘Een botsing met het verleden’ gespeeld door theatergroep De Vlammende Eend. Deze botsing met het verleden wordt uitgebeeld door twee acteurs, Tina Krikke en Alev Kutltuer.

Zij maken persoonlijke voorstellingen over grote onderwerpen.

In deze voorstelling onderzoeken zij gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.  Het theaterstuk is gebaseerd op het boek ‘De man die geen hekel had aan Joden’ van schrijfster Chaja Polak. In de bewerking van de theatermakers gaat het om gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. We kijken naar slachtoffers en daders, hun verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat weten we eigenlijk? En wat weten we niet? Kun je begrijpen wat er werkelijk is gebeurd? Snap je welke keuzes mensen hebben gemaakt? Zien we wanneer ‘proberen te begrijpen’ verandert in ‘goedpraten’? ‘Een botsing met het verleden’ is op allerlei plaatsen in Nederland gespeeld: in schoolklassen en op universiteiten, voor besloten groepen en in het herinneringscentrum Kamp Westerbork. De voorstelling wordt in Winterswijk besloten met een nagesprek, waarbij naast de makers ook schrijfster Chaja Polak aanwezig is. Dat gesprek in de synagoge kan gaan over onderwerpen als ‘uitsluiting, toen en nu’, keuzevrijheid, onderwijs over de Tweede Wereldoorlog en ethiek en media.

De theatervoorstelling ‘Een botsing met het verleden’ wordt gespeeld op zondagmiddag 26 mei om 16 uur in de synagoge, Spoorstraat 32 in Winterswijk. Een toegangskaart kost €12,50 en is vooraf te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat. Reserveren kan ook via info@synagogewinterswijk.nl

Gruppenführungen auf Anfrage

DSCN0417_edited.jpg

Eine geführte Tour auf Anfrage für mindestens 8 Personen
Gruppenpreis: 30,00 € für die Führung plus 4,00 € pro Erwachsener, 3,00 € für Kinder unter 16 Jahren Eintritt in die Synagoge.

Eine Führung mit ausführlicher Erklärung dauert 1½ Stunden.
Für Familien mit Kindern gibt es ein spezielles Programm, das sich vor allem auf Kinder konzentriert.

Mirjam Schwarz_edited.jpg

Auffällige Pflastersteine ​​im Bürgersteig

62_edited.jpg

Haben Sie sie schon gesehen? Vor dem Haus des Chazzan neben der Synagoge, vor einigen Häusern in der Molenstraat, Goudvinkenstraat, Stationsstraat? Kleine gelbe Pflastersteine ​​in der Gehwegpflasterung, meist direkt vor der Fassade oder dem Gartenzaun. Es handelt sich um sogenannte „Stolpersteine“. Sie erinnern an die Bewohner des jeweiligen Gebäudes, jüdische Bürger von Winterswijk, die während der deutschen Besatzung im Zweiten Weltkrieg deportiert und meist in einem Vernichtungslager der Nazis ermordet wurden.

In Winterswijk gab es schon längere Zeit einige solcher Stolpersteine, unter anderem in der Ratumsestraat und im Misterweg. Der Gemeinderat von Winterswijk hat vor einem Jahr beschlossen, einen solchen Stein für alle ermordeten jüdischen Bürger Winterswijks verlegen zu lassen. Zum Vorbereitungskomitee gehören auch Vertreter der jüdischen Gemeinde und der Stiftung "Winterswijkse Synagoge". Die ersten zwanzig Stolpersteine ​​wurden im November 2023 in den vier genannten Straßen verlegt. Dies geschah durch Gunter Demnig, den deutschen Künstler und Initiator der Stolpersteine. Sie werden Stolpersteine ​​genannt – weil sie so in den Straßenbelag eingearbeitet sind, dass man denkt, man könne darüber stolpern. So wird man aufmerksam und kann lesen, worum bzw. wen es geht.

Dorfspaziergang auf Anfrage                                                 „Erinnerungen an das jüdische Winterswijk“

Bei diesem Dorfspaziergang führt Mirjam Schwarz die Teilnehmer an  die Spuren jüdischen Lebens. in Winterswijk.
Die Geschichte der jüdischen Bewohner von Winterswijk wird anhand von Gebäuden, Häusern und Geschäften erzählt. Über Louis Schwarz, der mit seinen eigenen Wagen Fleisch ins Ausland transportierte. Über die Metzgerei von Sallie Meijler, die Familie Windmuller und über Aron van Dam, Direktor der Genossenschaft De Dageraad und Stadtrat in Winterswijk. Die Geschichten werden mit alten Fotos erklärt.

Der Beginn ist um 14:00 Uhr an der Synagoge in der Spoorstraat 32 und endet am Denkmal auf dem Mrs. Kuipers Rietbergplein.

Dauer: Fußweg: ca. 1 Stunde und 30 Minuten.

Mindestens 6 Teilnehmer.

Kosten: 5 euro pp