top of page

Een rondleiding op aanvraag voor minimaal  8 personen
De groepsprijs:is € 30,00 voor een rondleiding  + de entree synagoge € 4,00 per persoon,voor kinderen onder de 16 jaar €3,00.

Een rondleiding met uitgebreide uitleg duurt 1½ uur.
Voor families met kinderen is er een speciaal programma dat zich met name richt op de kinderen.

 

Rondleidingen in de zomermaanden

De synagoge is het hart van een bijzonder complex, dat niet voor niks erkend is als rijksmonument. Achter de synagoge ligt het ritueel badhuis, ernaast een gebouwtje met een klaslokaal en vergaderruimte, er naast de woning van de voorzanger. Achter de lange betonnen muur een oude joodse begraafplaats, die tot 1880 in gebruik is geweest. Deze combinatie is uniek voor Nederland. De synagoge heeft ook in de 21ste eeuw nog steeds die religieuze functie, maar de lokale joodse gemeenschap bestaat nog maar uit een handvol mensen. Het voortbestaan van het synagogecomplex wordt gegarandeerd door de nieuwe eigenaar, de Stichting Cultuurbehoud Achterhoek. Vrijwilligers van de Stichting Winterswijkse Synagoge verzorgen in de zomermaanden rondleidingen, waar de geschiedenis van joods Winterswijk wordt verteld.

In de maanden juni, juli, augustus en september is er iedere dinsdagavond om 19 uur een uitgebreide rondleiding.

In de maanden Juli en augustus is de synagoge woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 14 uur tot 16.30 uur geopend.

 

Deutschsprachige Führung auf den Donnerstagen im juli und  August um 19.Uhr.

Kosten:

€ 5,00 per volwassene
€ 3,00 kinderen onder de 16 jaar

Een rondleiding duurt 1½ uur. In de synagoge kan niet gepind worden.

Zaterdags en op joodse feestdagen zijn er geen rondleidingen.

Mannelijke bezoekers dragen in de synagoge een hoofd bedekking, 
Er zijn leen keppeltjes aanwezig. 

  Wandeling Korenburgerveen 

Op het namenmonument dat onlangs in Amsterdam werd onthuld staan ook de namen van een groep joodse onderduikers waarvan een groot gedeelte was geboren en getogen in Winterswijk. Onder druk gezet door razzia’s en de oproepen voor Westerbork besloten ze een onderduikplek te zoeken voor zichzelf en hun gezinnen. Zo vonden meer dan twintig volwassenen en vijf kinderen een schuilplek in het veen. Helaas bleek deze plek niet veilig. Historica Astrid Dekkers vertelt in een wandeling het verhaal over deze groep onderduikers. De wandeling start bij Gastgalerij Ankomm’n, Mentinkweg 5, Winterswijk. De wandeling van ongeveer 1,5 uur voert over bospad richting het veen en naar het monument aan de Korenburgerveenweg. De wandeling gaat niet het veen in, dus laarzen zijn niet nodig. Kosten zijn € 5,00 per persoon, ter plekke te voldoen (graag contant) We wandelen in rustig tempo. Voor groepen vanaf 8 personen.

Wilt u alvast iets horen over het verhaal, luister dan naar de podcast Mensch:

De mensen in het veen (vier afleveringen) https://anchor.fm/astrid-dekkers

Opgave wandeling: astriddekkers@hotmail.com

 Herinneringen aan joods Winterswijk een dorps wandeling

Midden 1600 begon het Joodse leven in Winterswijk op gang te komen. Aan het eind van de negentiende eeuw met de komst van de spoorlijn groeide en bloeide  de joodse gemeenschap van Winterswijk. De gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945 betekenden vrijwel het einde van de Joodse gemeenschap van Winterswijk.

Tijdens de 'Dorps wandeling komen we langs sporen van het Joods leven.
Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van enkele Joodse inwoners van Winterswijk verteld. Zo wordt er verteld over Louis Schwarz, die met eigen wagons vlees vervoerde naar het buitenland. Over de slagerij van Sallie Meijler en over Aron van Dam directeur van de coöperatie de Dageraad en wethouder in Winterswijk.

De verhalen worden, toegelicht met oud fotomateriaal. 

De wandeling begint bij de synagoge aan de Spoorstraat 32 en eindigt bij het monument op het mevr. Kuipers Rietbergplein.

Duur wandeling: circa 1uur en 30 minuten. 

Kosten: 5 euro. Voor groepen van minimaal 8 personen.
Opgave wandeling: info@synagogewinterswijk.nl 

Afbeelding1.jpg
SYNAGOGE WINTERSWIJK.jpg
huis Spoorstraat.jpg
bottom of page