In onze webshop vindt u boeken en miniaturen die te koop zijn in de Synagoge van Winterswijk. Wilt u een van onze boeken of miniaturen aanschaffen? Stuur dan een mailtje naar info@synagogewinterswijk.nl

JOZEF EFRONSKI

Op 27 mei 1893 werd Herman Doeleman, toen negentien jaar, met veertig gulden op zak op de boot naar Amerika gezet om daar een toekomst op te bouwen. Aan boord van het stoomschip ‘Rotterdam’ ontmoette hij tussen de landverhuizers de hoofdpersoon van Jozef Efronski: een Russische joodse jongen van twaalf of dertien jaar die een barre tocht uit Rusland naar Nederland achter de rug had. Jozef was als verstekeling aan boord gekomen.

De overtocht duurde dertien dagen en in die tijd tekende Herman Jozefs verhaal op, aantekeningen die hij vervolgens naar zijn vader Adriaan Doeleman stuurde. Die maakte er in 1896 een geromantiseerd jeugdboek van.

JOODSE HUIZEN DEEL 3

Verhalen over de vooroorlogse bewoners

In deel 3 o.a het verhaal van de familie van Dam uit Winterswijk.

JOODSE HUIZEN DEEL 2

Verhalen over de vooroorlogse bewoners

Aan de hand van verhalen, verteld vanuit de huizen waarin onze joodse landgenoten woonden, kunnen we ons een voorstelling maken van het joodse leven in Nederland. In deel 2 o.a het verhaal van de familie Nihom uit Winterswijk.

LENY'S LEVENS

Voor, tijdens en na Auschwitz

Het verhaal over het leven van Leny Adelaar Polak.

Een onvoorstelbare krachtige vrouw. Niet alleen vanwege haar leeftijd, maar vooral vanwege haar veerkracht die ze haar lange leven toont. 'Ik heb vier levens', zegt Leny vaak. In dit boek probeert Henk Jansen haar leven te beschrijven.

JACOB HEMELRIJK

Een veelzijdig en gedreven mens.

Jacob Hemelrijk wordt in  1926 als de nieuwe rector benoemd aan het Murmellius Gymnasium in Alkmaar.

Anders dan zijn voorgangers vestigt hij zich in Bergen. een dwarse daad, want in 1909 had de gemeenteraad van Alkmaar bepaald dat de rector in Alkmaar diende te wonen. Het was niet de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat Jacob Hemelrijk geboren in Winterswijk, zich niet aan de spelregels hield maar deed wat in zijn ogen het beste was.

WE HEBBEN ZE ALLEMAAL GEKEND

Een gedenkboek

Geschreven door: Henk Vis met medewerking van Mirjam Schwarz.

Sinds mei 2002 is er in Winterswijk een monument waarop 326 namen staan van Joodse Winterswijkers en familieleden die in de Tweede Wereldoorlog door het nazisme werden weggevoerd en vermoord. Wie waren zij ? Op die vraag probeert dit boek antwoord te geven. Per persoon zijn gegevens verzameld en opgetekend. Soms zijn foto’s beschikbaar.

LEREN VAN DE OORLOG

Samengesteld en geschreven door Henk Vis en Mirjam Schwarz

‘Wat valt er nu te leren van een oorlog?’, zult U zich afvragen. ‘Veel! “Er valt veel te leren van een oorlog”, zo denken wij, de makers van dit boek. Op verschillende manieren: - wat is er allemaal gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land en mijn eigen woonplaats? -Hoe zat de wereld toen in elkaar? - Hoe zit mijn wereld in elkaar? - Welke lessen kun je leren uit zo’n enorme ruzie? Het boek gaat daarover. Het is geschreven voor kinderen van 10 tot 18 jaar, maar als je al een beetje ouder bent, kun je het gerust nog lezen.

HET OUDE VOLK

Kroniek van Joods leven in de Achterhoek, Liemers en het grensgebied.

Geschreven door: Hans Kooger.

In dit boek is een compleet overzicht geschetst van de historie van vrijwel verdwenen Joodse gemeenschappen in dertig steden en dorpen in Oost- Nederland en van een dozijn plaatsen in het grensgebied. De historische lijn loopt van Wisch, Grenderingen Aalten Breedevoort en Dinxperlo naar Winterswijk en Zutphen, waarna het verhaal verder gaat in de Liemers, inclusief ’s-Heerenberg. Een uniek boek, nog enkele exemplaren te koop!

MAX VAN DAM

Joods kunstenaar 1910 - 1943

Joods kunstenaars 1910-1943 Max van Dam werd in 1910 geboren in Winterswijk, hij groeide op in een strijdbaar SDAP-milieu. Hij volgde zijn opleiding in Amsterdam en Antwerpen aan de Academie voor Schone Kunsten. In 1938 verwierf hij de zilveren medaille van de Prix de Rome. Hij tekende en schilderde in Winterswijk, Amsterdam, Bergen, Hengelo en Blaricum en tijdens zijn reizen naar Italië en de Pyreneeën. In 1942 werd hij gevangen genomen bij een vluchtpoging vlak bij de Zwitserse grens. Via Drancy kwam hij in Sobibor terecht, waar hij in 1943 om het leven werd gebracht. Dit boekje geeft een mooi overzicht van zijn werk.

Spoorstraat 32
7101 GV Winterswijk