Joodse kunstenaars en architecten in de voorhoede van vernieuwing in de kunst

Historische lezing op zondag 30 oktober in de synagoge in Winterswijk

Kunstenaars met een Joodse achtergrond behoorden tot de avantgarde van de vernieuwingsbeweging in de Nederlandse kunst tussen 1890 en 1940.

Historicus Frederik Erens vertelt tijdens de lezing in de synagoge over de mannen en vrouwen, beeldende kunstenaars en architecten, die een rol hebben gespeeld in die beweging.

De periode van 1890 tot 1940 betekende een bloeiperiode voor de Nederlandse kunst en architectuur. Idealistische architecten en vrije kunstenaars waren op zoek naar vernieuwing.

Het doel was om de maatschappij op een hoger materieel en geestelijk niveau te brengen. Hun kunst bloeide op als onderdeel van beroemd geworden stromingen als Art Nouveau, Amsterdamse School en Nieuwe Zakelijkheid. Kunstenaars met een Joodse achtergrond speelden een belangrijke rol in die vernieuwing.

Namen als Joseph Mendes da Costa, Samuel Jessurun de Mesquita, Harry Elte, Jaap Kaas en Frits Spanjaard zijn aan deze bloeiperiode in de kunst verbonden.

Historicus Frederik Erens vertelt over hun werk, de rol die zij gespeeld hebben en toont hun kunst. Hij gaat ook in op de rol die Joodse opdrachtgevers hebben gespeeld.

Tijdens zijn lezing gaat Erens ook in op de in Winterswijk geboren Joodse kunstenaar Max van Dam.

Frederik Erens is als historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van Midden-Europa en de Baltische landen en in het bijzonder in de architectuur en toegepaste kunst van de laatste decennia van de 19e en eerste decennia van de 20ste eeuw.

De lezing vindt plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Frederik Erens vertelt zijn verhaal op zondag 30 oktober om 15.30 uur in de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk.

De toegang kost €10, kaarten zijn vooraf te koop bij boekhandel Kramer. Reserveren kan ook via info@synagogewinterswijk.nl.
UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN