HERINNERINGEN AAN HET JOODSE LEVEN IN DE GELDERSE ACHTERHOEK

Reserveer een plekje via: www.achterhoeksepoort.nl of 088-0062929

De Achterhoek is een plek waar het goed is.

Niet al te gauw met je oordeel klaar staan en een beetje nieuwsgierig zijn naar wat nieuw of anders is. De Achterhoek is eigenlijk altijd een streek geweest van verdraagzaamheid en open met elkaar omgaan.


Dit tolerante klimaat nodigde Joden uit om zich te vestigen in onze regio. Ze konden er hun synagoge bouwen en begroeven er hun doden op kleine begraafplaatsen vaak zomaar ergens op het land.


Het waren vaak kleermakers en slagers en op de veemarkten vond je altijd de levendige Joodse handelaars. Aan dat mooie en goede samenleven kwam een wreed einde toen Adolf Hitler het in ons land voor het zeggen kreeg.


Henk Teeuwen wilde weten wie zij waren.

Die Joodse gezinnen waarvan de kinderen gewoon naar school gingen en die winkeliers bij wie je alles krijgen kon en de slagers die op zondag de winkel open hadden. Wie waren ze? Hoe leefden ze? Waar zochten zij in het leven hun inspiratie en wat was hun droom?


Henk Teeuwen publiceert, geeft lezingen en vertelt in een kleine reisgids waar je in de Achterhoek sporen van Joods leven kunt vinden zoals Joodse begraafplaatsen en of er hier en daar nog een synagoge staat en nog heel veel meer.


De gids heet Joods erfgoed in de Gelderse Achterhoek.

Henk Teeuwen is een enthousiast verteller en wil graag de verschrikkingen van de oorlog ten spijt de herinnering herstellen aan een jodendom dat een verrijking betekende van onze

gemeenschap.


Donderdag 12 mei 2022 om 19.30 uur in de bibliotheek in Aalten

HERINNERINGEN AAN HET JOODSE LEVEN IN DE GELDERSE ACHTERHOEK

Een lezing met veel beeldmateriaal door Henk Teeuwen