De Nederlands-Duitse tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet”

Thea Windmuller en Wolfgang Maas zijn twee jonggeliefden uit Winterswijk. Wanda Verduin is een jong Joods meisje, Jules Schelvis een jonge Joodse man, Nico Peeters een verzetsman. Allemaal werden ze opgepakt en weggevoerd naar Auschwitz, Dachau en Sobibor. Hun verhalen komen tot leven op een bijzondere expositie.

Het verhaal over Wolfgang en Thea wordt vertelt aan de hand van het dagboek van Thea en de 92 brieven van Wolfgang.

Het is 1936. Wolfgang Maas is 16 jaar en in Duitsland mag hij als Jood geen vak leren. Vlak over de grens met Nederland ligt Winterswijk: een plaats met een grote Joodse gemeenschap die hulp biedt aan vluchtelingen uit Duitsland. Hier kan Wolfgang terecht. Hij gaat naar de Technische School om schilder te worden. Zijn leven heeft weer toekomst. In Winterswijk leert hij Thea Windmuller kennen.

Najaar 1941 wordt de winkel en woning van de familie Windmuller afgepakt. Thea gaat in Zutphen werken als dienstbode. Wolfgang en Thea schrijven elkaar vaak en in de weekenden komt Thea naar Winterswijk. Kort voor Pinksteren 1942 worden er in Zutphen 65 Joodse jongens opgepakt en naar een werkkamp In de tentoonstelling vertellen we, onder anderen, over Wolfgang en Thea:p gestuurd. Thea is bang dat dit ook met Wolfgang zal gebeuren, maar hij stelt haar in deze brief gerust: hij heeft toch een werkvergunning! Hooguit zou hij naar het vluchtelingenkamp Westerbork moeten, maar dat is niet op veel mensen berekend, dus het zal wel loslopen.

Najaar 1942 gaan beiden, apart van elkaar in de onderduik. December 1943 houdt Thea het niet meer uit en zoekt Wolfgang op. Ze worden beiden opgepakt.

Het verhaal over Wolfgang en Thea hun liefde en de tijd waarin ze leefden.

Is vorig jaar verschenen als boek met de titel :

Ik hoop dat alles weer gewoon wordt.

Geschreven door Hans Bouman en Mirjam Schwarz

Uitgegeven door Luitingh Sijthoff


UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN