Jan Keij over Levinas 18 jaunari 2020


Jan Keij gaat een dag lang in op het denken van filosoof Emmanuel Levinas

Eéndags cursus: Levinas plaatst ‘de ander’ in het middelpunt

Na de lezing volgt nu de cursus: filosoof Jan Keij gaat op zaterdag 18 januari dieper in op de benadering van Emmanuel Levinas. Niet het veelbesproken ik, maar juist de ander dient centraal te staan.

Jan Keij verzorgde in november in de synagoge van Winterswijk een lezing over de filosofie van Emmanuel Levinas. Ook de cursus wordt geen abstract verhaal: Jan Keij levert een filosofie die aansluit bij de persoonlijke ervaring. Hij verluchtigt zijn betoog met concrete voorbeelden, verwijst naar de wereldliteratuur en ondersteunt zijn verhaal visueel. Het gaat hem vooral om de praktische toepasbaarheid van Levinas’ denken.

Het denken van de Joods-Franse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) wordt mede bepaald door zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Met zijn gezin moest hij onderduiken, hij verloor zijn familie en zat vier jaar gevangen. Daardoor veranderde zijn denken over de mens ingrijpend.

Zijn filosofie betekent een omkering van het westerse denken. Niet wet- en regelgeving bepalen hoe wij moeten handelen, dat zijn hulpmiddelen. Het gaat uiteindelijk om de verantwoordelijkheid die we nemen voor de ander. De denkbeelden van Emmanuel Levinas helpen om de vraag te beantwoorden wat de beste, of minst slechte manieren zijn om te helpen.

Cursusleider Jan Keij (1948) is zelfstandig filosoof geeft onder meer cursussen voor leken en werkers in de gezondheidszorg. Hij heeft verschillende boeken over filosofische onderwerpen op zijn naam staan.

De cursus wordt zaterdag 18 januari van 9 tot 16 uur gehouden in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk. Deelname kost 50 euro (of 60 euro inclusief lunch). Aanmelden kan via info@synagogewinterswijk.nl.

OCHTENDPROGRAMMA 9.00 - 9.30 uur Inloop 9.30 - 10.30 uur Het appèl: oriëntatie op de ander 10.30 - 10.45 uur Pauze met koffie/thee 10.45 - 12.00 uur Appèl: vervolg MIDDAGPROGRAMMA 12.00 - 13.30 uur Middagpauze met lunch en wandeling 13.30 - 14.30 uur Problemen van toepassing: onhaalbare rechtvaardigheid 14.30 - 14.45 uur Pauze met koffie/thee 14.45 - 15.45 uur Vervolg problemen van toepassing: onzekerheid over de juistheid van de beslissing