Gerdi Verbeet:‘Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter’

Ze is vooral bekend geworden als voorzitter van de Tweede Kamer, maar Gerdi Verbeet is in veel meer onderwerpen thuis. De ervaringen die zij in het parlement opdeed, verwoordde zij in 2012 in haar boek ‘Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter’. Die visie op begrijpen komt haar ook van pas als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarin het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het nadenken over vrede en vrijheid

samenkomen.

Die achtergrond is voldoende reden om Gerdi Verbeet uit te nodigen voor de jaarlijkse Voorink-lezing. Die wordt georganiseerd door de Mr. F.W. Voorink Stichting, die zich inzet voor behoud van de synagoge van Winterswijk en het vertellen van het joodse verhaal. Het is de vijfde keer dat die lezing wordt gehouden. Dat gebeurt altijd in de periode dat in Nederland die oorlog, de bevrijding en alle slachtoffers worden herdacht.

Het thema van die lezing is vrijheid en democratie. Gerdi Verbeet is een kind van na WO II, zoals veel landgenoten kent zij geen ander Nederland, dan een land dat leeft in vrede en vrijheid. Herdenken helpt om het heden en onze toekomst veilig vorm te geven. Verbeet was van 2006 tot en met 2012 voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In die periode maakte zij de opkomst van nieuwe partijen en nieuwe politici mee, met veranderende omgangsvormen. In haar boek ‘Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter’ analyseerde Gerdi Verbeet de Nederlandse vorm van de parlementaire democratie. Sinds vorig najaar is zij lid van de visitatiecommissie Defensie en Veiligheid. Die commissie heeft de opdracht om de maatregelen te toetsen die de veiligheid bij Defensie vergroten.

De Voorink-lezing door Gerdi Verbeet is op donderdag 4 april om 20 uur. Na haar voordracht is er gelegenheid om vragen te stellen en om in gesprek te gaan over het onderwerp vrijheid en democratie. De lezing wordt gehouden in de synagoge, Spoorstraat 32 in Winterswijk.

Kaarten zijn vooraf à €10 te koop bij boekhandel Kramer, Wooldstraat,

Winterswijk en aan de kassa.

Info op: www.synagogewinterswijk.nl