Als de lampen in de sjoel branden, worden de verhalen over het joodse leven in Winterswijk verteld..

Op donderdagmiddag 27 december wordt de joodse geschiedenis van Winterswijk verteld.

Achter de gebouwen aan de Spoorstraat gaat een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 15.00 uur worden verteld. Het synagogecomplex omvat verder ook een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde en een ritueel badhuis. Ook is er een begraafplaats, dit tot het eind van de 19e eeuw in gebruik is geweest. In het hoge gras zijn nog acht grafstenen te vinden.

De gebouwen herinneren aan de eens bloeiende joodse gemeenschap van Winterswijk. De gemeenschap leeft voort in de verhalen: over veehandelaren en slagers, over koosjer eten en de uitvoeringen van de joodse toneelvereniging. Wie om 15.00 uur bij de ingang van de synagoge (Spoorstraat 32) klaar staat krijgt ze te horen. De bijzondere rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost €4,50. Aanmelden is niet nodig. Tijdens de rondleiding wordt de geschiedenis van joods Winterswijk verteld en is de sjoel van binnen te bekijken. Alle mannelijk bezoekers moeten in de sjoel hoofdbedekking dragen. Er zijn keppeltjes aanwezig, maar ook zelf meegebrachte hoofddeksels, zijn toegestaan.

Rondleidingen voor groepen alleen mogelijk op aanvraag.

Kosten 4,00 per persoon + 30 euro voor de rondleiding.

Meer informatie daarover is te vinden op www.synagogewinterswijk.nl

UITGELICHTE BERICHTEN
RECENTE BERICHTEN