Op zoek naar brug tussen joden en moslims


Natascha van Weezel vertelt op zondag 11 maart in de synagoge van Winterswijk over dat langdurige conflict. Zij vraagt zich hardop af wat het verschil is tussen anti-zionisme en anti-semitisme. Als jonge joodse vrouw wil zij weten of er niet toch een brug geslagen kan worden tussen joden en moslims.

'De derde generatie'

De 31-jarige schrijfster en filmmaker groeide op in Amsterdam, als kind van twee journalisten, beide kinderen van overlevers van de Holocaust. Die eigen familie-geschiedenis en de openhartige gesprekken met leeftijdsgenoten vormden de basis voor haar boek ‘De derde generatie’. Voor de krant Het Parool gaat zij twee-wekelijks een column in dialoog met haar vader Max schrijven. Voor de VPRO maakt Natascha van Weezel binnenkort een televisieserie maken over jongeren in Palestina en Israël. De centrale vraag daarin wordt hoe zij hun toekomst zien.

Moslimhaat en antisemitisme In de synagoge van Winterswijk vertelt Natascha van Weezel over die achtergrond, over haar analyse van het conflict dat al zo lang het leven van miljoenen mensen in het Midden-Oosten beheerst. Dat conflict roept ook elders, zoals in Nederland, spanningen op. Is moslimhaat te vergelijken met antisemitisme? Wat doe je als mensen uit je eigen gemeenschap je uitmaken voor nazi, verrader, joodse zelfhater? Wat is je antwoord als een Marokkaans meisje wil weten wat de Holocaust is? Wat zeg je als een groep Turkse tieners beweert dat de joden achter IS zitten?

Bijeenkomst ‘Thuis bij de vijand’ is het boeiende verslag van haar zoektocht. De bijeenkomst met de schrijfster is zondag 11 maart om 15.00 uur. Kaarten zijn à 10 euro vooraf te koop bij boekhandel Kramer, Wooldstraat, Winterswijk.

Foto: Bert Nienhuis