Tentoonstelling: Waarom schrijf je me niet?


10.000 zoenen op je lieve snuit

‘Ik denk dat ik dezer dagen met vakantie ga en horen jullie dan later van me’, schrijft Wolfgang op 5 november 1942 aan zijn verloofde. Thea is dan al in Friesland ondergedoken, Wolfgang laat op deze manier weten dat ook hij onderduikt om aan de Duitse bezetter te ontkomen. In plaats van de gebruikelijke ’10.000 zoenen op je lieve snuit’ ondertekent hij voortaan met ‘Het beste en een zoen van oom Wim’.

Vijf mensen belicht

Thea’s herinneringen zijn opgenomen in de reizende tentoonstelling ‘Waarom schrijf je me niet – Post uit de vergetelheid’. Daarin worden de levens belicht van vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun verhaal leidt door Nederland en Duitsland, door de kampen en getto’s in Polen en onderduikadressen tot aan hun dood in een vernietigingskamp – of hun bevrijding. Ook wordt ingegaan op de vraag welke betekenis hun verhaal voor het hier en nu heeft.

Brieven, dagboek en foto's

Van Wolfgang Maas zijn 78 brieven aan zijn verloofde bewaard gebleven. Het antwoord van Thea Windmuller kennen we uit haar dagboek, dat ze van 1939 tot eind 1943 heeft gemaakt. Thea is in Auschwitz vermoord, van Wolfgang is niet precies zeker waar zijn leven eindigde. Alle brieven, het dagboek en de foto’s zijn voor deze expositie beschikbaar gesteld door Mirjam Schwarz, nicht van Thea Windmuller. Zij vertelt al jarenlang het joodse verhaal van Winterswijk tijdens rondleidingen in de synagoge.

De expositie ‘Waarom schrijf je me niet’ is tot en met 20 mei in het museum op de Markt in Aalten te zien. Meer informatie op www.pudv.nl en www.aaltensemusea.nl/expositie-waarom-schrif-je-me-niet/